ΟΙ ΤΡΕΙΣ «εγκέφαλοι»

Νομίζεις ότι έχεις έναν εγκέφαλο, το μυαλό σου, σωστά; Μάλιστα, νομίζεις ότι είναι τόσο κυρίαρχος που αυτόν μόνο χρησιμοποιείς για να πάρεις αποφάσεις. Χρησιμοποιείς, δηλαδή, τη λογική. Τελικά, κάνεις λάθος. Η αλήθεια είναι ότι έχεις τρεις εγκεφάλους: το κεφάλι, την καρδιά και το στομάχι. Το ίδιο σημαντικοί είναι και οι τρεις. Στη νευροεπιστήμη, λοιπόν, δέχονται ότι έχουμε τρεις εγκεφάλους και αισθανόμαστε πιο ήρεμοι όταν τους ακούμε και μπορούμε να αποφασίζουμε έχοντας και τους τρεις σε συμφωνία μεταξύ τους. Το σύστημα αυτό λειτουργεί κάπως έτσι:

  • Το κεφάλι εκπροσωπεί τη λογική, την ορθή σκέψη. Πολλές φορές, όμως, η λογική μας γεμίζει με «πρέπει» και όχι με αυτά που πραγματικά θέλουμε εμείς οι ίδιοι. Τα «πρέπει» που ορίζονται συνήθως από τους κανόνες και τις συνήθειες του τρόπου που ζούμε ή του τρόπου που μας έχουν μάθει οι άλλοι να ζούμε.
  • Η καρδιά εκπροσωπεί τη βαθιά επιθυμία, αυτά που αναζητάμε για να γίνουμε χαρούμενοι και ευτυχισμένοι. Αυτά που, όταν τα κάνουμε, έχουμε ένα μεγάλο χαμόγελο και μια χαρά μέσα μας.
  • Το στομάχι (gut) είναι κάτι σαν το ένστικτό μας. Είναι όλα αυτά που έχουν σημασία για την ύπαρξή σου, την προσωπική σου ταυτότητα. Όταν ακούμε το στομάχι μας, κάνουμε πράγματα που είναι πιο κοντά στα όνειρα και στους στόχους μας.

Πώς θα τους συνδυάσεις

Το μυστικό είναι να βρεις τρόπο για να τους συνδυάσεις έτσι ώστε και οι τρεις εγκέφαλοι να είναι σύμφωνοι με αυτό που θα κάνεις. Πώς γίνεται αυτό; Μπορείς απλά να τους ρωτάς: «Τι είναι αυτό που πραγματικά, βαθιά και αληθινά θέλεις να κάνω για το θέμα που με απασχολεί;». Όταν η απάντηση σου δίνει εσωτερική ηρεμία και ανακούφιση, τότε πιθανότατα είσαι σε ευθυγράμμιση με αυτό που αληθινά θέλεις. Μάλιστα, για την ακρίβεια, ο εγκέφαλος που φαίνεται να έχει μεγαλύτερη δύναμη στις αποφάσεις μας είναι η καρδιά και όχι το μυαλό, όπως νομίζουν πολλοί.

Η καρδιά ηγείται των τριών εγκεφάλων και είναι η εγκυρότερη πυξίδα όταν έχεις αμφιβολίες. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα έχεις μια αμφιβολία προσπάθησε να συντονιστείς με τους τρεις εγκεφάλους σου και να ακούσεις συνολικά τον εαυτό σου. Είμαι σίγουρη ότι θα πάρεις μια απόφαση που θα σε κάνει να αισθανθείς χαρά και ηρεμία. Καλή επιτυχία!

Κωνσταντίνα Παντούλια

2024 © Ugrow-life.gr | Κωνσταντίνα Παντούλια | All Rights Reserved | Developed by TotalWeb®